Pojam koordinacije nacionalnih vijeća i njezin značaj

Izbori za nacionalne savjete nacionalnih manjina 2010. godine omogućili su da više od 230.000 pripadnika 19 manjinskih zajednica diljem Srbije izabere svoje predstavnike u nacionalnim vijećima. Godinu dana nakon izbora konstituirana su vijeća i njihova tijela, izrađeni su strateški dokumenti, a vijeća su postala subjekti s velikom odgovornošću za očuvanje, promicanje i unapređenje kulturnog identiteta nacionalnih manjina.
Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog s obzirom na svoje nadležnosti je središnji partner za unapređenje provedbe republičkih propisa. Ministarstvo je u suradnji s nacionalnim vijećima uspostavilo koordinaciju vijeća nacionalnih manjina koja je temelj kvalitetne komunikacije između Ministarstva s jedne strane i nacionalnih vijeća te međusobne komunikacije, zajedničkog djelovanja i unaprjeđenja prava nacionalnih manjina u Republici Srbiji.
Nacionalna vijeća imaju ključnu ulogu u očuvanju kulturnih, obrazovnih, informativnih i jezičnih prava svojih zajednica, osiguravajući da njihovi interesi budu učinkovito zastupljeni na različitim razinama vlasti.
U našoj zemlji već više od 15 godina postoji Koordinacija nacionalnih vijeća, gdje predstavnici nacionalnih manjina imaju priliku raspravljati o različitim područjima u kojima se pojavljuju isti ili vrlo slični problemi, poput obrazovanja
Koordinacija nacionalnih vijeća nacionalnih manjina ima značajnu ulogu u osiguravanju uvjeta za prepoznavanje izazova s ​​kojima se susreću pripadnici nacionalnih manjina i zauzimanje zajedničkih stavova kroz proces savjetovanja svih nacionalnih vijeća.
Jedna osmina građana Srbije pripadnici su nacionalnih manjina, pa je za Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog od velike važnosti učinkovito funkcioniranje Koordinacije nacionalnih vijeća.