Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji

Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) osnovano je 2002. godine kao predstavničko tijelo hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji, u skladu sa Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina. Ovo vijeće je ključna institucija za očuvanje i promicanje kulturnog, obrazovnog, informativnog i jezičnog identiteta Hrvata u Srbiji, a kroz svoj rad aktivno podržava i razvija različite projekte i programe koji pridonose očuvanju manjinskih prava.

HNV se bavi pitanjima od ključne važnosti za zajednicu Hrvata u Srbiji. U području obrazovanja, Vijeće se zalaže za nastavu na hrvatskom jeziku, kao i za uključivanje nastavnih sadržaja koji obuhvaćaju kulturu i povijest Hrvata u školama. Također, osiguravaju se udžbenici na hrvatskom jeziku i podržavaju institucije koje omogućuju dvojezično obrazovanje.

U području kulture, HNV organizira i podržava kulturne manifestacije, festivale i izložbe koje promiču hrvatsku baštinu i tradiciju. Kroz pomoć radu kulturno-umjetničkih društava, HNV pridonosi očuvanju tradicionalne glazbe, plesa, običaja i narodnih nošnji Hrvata u Srbiji. Posebnu pažnju posvećuje i kulturnim ustanovama, kao što su knjižnice, muzeji i arhivi, koji su od značaja za hrvatsku zajednicu.

U području informiranja, HNV sudjeluje u osnivanju i podršci medija na hrvatskom jeziku. To uključuje novine, radijske emisije i televizijske programe koji se bave temama relevantnima za hrvatsku zajednicu u Srbiji. Na taj način, osigurava se dostupnost informacija na materinskom jeziku, a ujedno pruža podršku novinarima i medijskim kućama koje produciraju sadržaje na hrvatskom jeziku.

Kada je riječ o službenoj upotrebi jezika i pisma, HNV radi na očuvanju i promicanju upotrebe hrvatskog jezika u općinama i mjestima gdje je hrvatska manjina značajno zastupljena. Ovo obuhvaća i postavljanje dvojezičnih naziva ulica, mjesta i institucija, kao i mogućnost ostvarivanja prava na komunikaciju s državnim institucijama na hrvatskom jeziku.

Aktualna predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća je Jasna Vojnić, koja je na ovu funkciju izabrana 2018. godine, a ponovno potvrđena na izborima 2022. godine. Vojnić je posvećena daljnjem unapređenju položaja Hrvata u Srbiji, kroz aktivno zastupanje prava manjinske zajednice, unapređenje međudržavnih odnosa između Srbije i Hrvatske te izgradnju dijaloga s domaćim i međunarodnim institucijama.

Sjedište HNV-a je u Subotici, gradu u kojem živi značajan broj pripadnika hrvatske manjine. Međutim, njihovo djelovanje se širi i na druga mjesta u Srbiji gdje žive Hrvati.

HNV također aktivno sudjeluje u radu krovnih organizacija nacionalnih manjina u Srbiji te u suradnji s institucijama Republike Srbije, s ciljem unapređenja pravnog okvira za zaštitu manjinskih prava. Osim toga, održavaju bliske kontakte s hrvatskim državnim i kulturnim institucijama, što pridonosi očuvanju veza između Hrvata u Srbiji i matične države.

Ovakav sveobuhvatan pristup omogućava HNV-u da bude ključni akter u očuvanju kulturnog identiteta Hrvata u Srbiji, dok ujedno djeluje kao most između zajednice i države, kako u Srbiji, tako i u Hrvatskoj.