Mađarski nacionalni savet u Republici Srbiji

Mađarski nacionalni savet (MNS) predstavlja nacionalni savet mađarske nacionalne manjine u Republici Srbiji, a osnovan je kako bi zastupao interese Mađara u Srbiji i osigurao očuvanje njihovog kulturnog, jezičkog, obrazovnog i informativnog identiteta. MNS je ključna institucija koja deluje u oblastima obrazovanja, kulture, informisanja, i službene upotrebe jezika i pisma, a ima za cilj unapređenje položaja mađarske zajednice u Srbiji, prvenstveno u Vojvodini, gde živi najveći broj Mađara.

Obrazovanje

Jedan od najvažnijih zadataka Mađarskog nacionalnog saveta je očuvanje i promocija obrazovanja na mađarskom jeziku. U Vojvodini postoji veliki broj osnovnih i srednjih škola u kojima se nastava odvija na mađarskom jeziku, a MNS aktivno podržava razvoj tih programa. Savet se zalaže za izradu i distribuciju udžbenika na mađarskom jeziku, podršku nastavnom kadru, i očuvanje škola sa mađarskim programom. Osim toga, MNS promoviše stipendije i programe razmene između Srbije i Mađarske, čime se mladima pružaju prilike za dodatno obrazovanje.

Kultura

Kultura je središte identiteta mađarske zajednice u Srbiji, a MNS aktivno podržava rad kulturnih institucija, društava i manifestacija koje promovišu mađarsku kulturnu baštinu. Kroz organizaciju festivala, izložbi, koncerata i pozorišnih predstava, MNS doprinosi očuvanju tradicionalnih običaja, muzike, plesa i jezika Mađara. Kulturne manifestacije poput „Durindó” festivala i „Gyöngyösbokréta” predstavljaju važan deo kulturnog života Mađara u Vojvodini.

MNS također podržava rad kulturno-umetničkih društava, biblioteka, muzeja i drugih institucija koje čuvaju mađarsku baštinu, te organizuje i finansira različite projekte koji doprinose očuvanju identiteta zajednice.

Informisanje

Informisanje na mađarskom jeziku jedno je od glavnih područja delovanja MNS-a. U Vojvodini postoje brojne novine, radio emisije i televizijski programi na mađarskom jeziku, a MNS pruža podršku ovim medijima kako bi se obezbedilo kontinuirano informisanje mađarske zajednice. Jedan od najvažnijih medija je „Magyar Szó“, dnevni list na mađarskom jeziku, koji izveštava o aktuelnim temama iz života mađarske zajednice u Srbiji. Pored toga, tu su i brojne radio i televizijske emisije koje se bave temama od značaja za Mađare u Srbiji.

MNS radi na jačanju informativnih kanala na mađarskom jeziku, što je od izuzetne važnosti za očuvanje jezika i kulture unutar zajednice, posebno u ruralnim sredinama gde je pristup informacijama na mađarskom jeziku od suštinskog značaja.

Službena upotreba jezika i pisma

Mađarski jezik je u službenoj upotrebi u opštinama gde Mađari čine značajan deo populacije. MNS aktivno radi na očuvanju prava na službenu upotrebu jezika i pisma, uključujući postavljanje dvojezičnih naziva ulica i mesta, kao i mogućnost korišćenja mađarskog jezika u komunikaciji s državnim institucijama. To uključuje izdavanje službenih dokumenata na mađarskom jeziku, kao i pravo na obavljanje administrativnih poslova na maternjem jeziku.

Trenutni predsednik

Trenutni predsednik Mađarskog nacionalnog saveta je Arpad Fremond. On je preuzeo dužnost predsednika na posljednjim izborima i vodi organizaciju s ciljem unapređenja položaja Mađara u Srbiji, kroz podršku obrazovanju, kulturi i informisanju na mađarskom jeziku. Aktivno radi na jačanju veza između Mađara u Srbiji i institucija u Mađarskoj, čime se dodatno osnažuje zajednica. Mađarski nacionalni savet ima ključnu ulogu u očuvanju kulturnog i jezičkog identiteta mađarske zajednice u Srbiji. Kroz svoje aktivnosti u oblasti obrazovanja, kulture, informisanja i službene upotrebe jezika, MNS nastoji da osigura stabilan i održiv razvoj zajednice, omogućujući Mađarima u Srbiji da očuvaju svoje specifičnosti, dok ujedno ostaju integrisani u društveni život Srbije.